top of page

 

 

Wat is een ecosysteem vijver? Hoe werkt het? Hoe verschilt een ecosysteem vijver van een zwembad?

Een ecosysteem vijver is een vijver, beekloop of waterval, ontworpen zoals de natuur het zelf ook zou doen. Geen schadelijke chemische stoffen, geen grote, dure, complexe filtersystemen, geen chloor. Deze waterelementen zijn ontworpen om de natuur te omarmen op elk mogelijk niveau. Van de planten die kleur geven aan je vijverrand tot de vissen die rustig rondzwemmen, tot de vogels die komen drinken en zich wassen in de ondiepe poeltjes. Welkom in het vijverleven.

 

Al onze waterelementen volgen een gelijkaardige opbouw filosofie maar zijn perfect aangepast aan het formaat van jouw tuin.
Of het nu gaat om een kleine verdwijnende waterval in een verloren hoekje of een grote visvijver.

 

Maar hoe werkt dat dan juist?

Circulatie, circulatie is essentieel in het verkrijgen van een werkend ecosysteem, net als in de natuur zorgt stroming er voor dat vuil, zoals bladeren kan worden afgevoerd voor het naar de bodem zinkt. Daarnaast zorgt de stroming ook voor voldoende zuurstof in het water, nodig voor gezonde planten en vissen.

Filtratie, vijverfiltratie gebeurt op twee manieren, mechanisch en biologisch. Een mechanische filter houdt de grote stukken vuil tegen voor ze in het water kunnen afbreken.

De circulatie voert de grote deeltjes af naar een skimmer, waar het vuil in een eenvoudig te verwijderen mandje wordt verzameld.

Biologische filtratie breekt de kleinere deeltjes die toch door de mechanische filter geraken verder af en zet ze om in voedingstoffen voor de planten van je vijver.

Planten, planten zijn niet enkel een esthetische meerwaarde voor jouw waterelement ze zijn ook een vitaal onderdeel van je ecosysteem. Water en moerasplanten halen hun voedingstoffen uit het water. Zonder planten zouden deze voedingstoffen de ideale basis voor algen vormen. Daarnaast zorgen planten ook voor extra zuurstof in het water en bieden ze bescherming voor kleine dieren zoals libellen die dan weer de algemene insectenpopulatie van jouw tuin onder controle houden.


“één Libelle kan wel 100 muggen per dag eten.”

Steen, ook stenen zijn een onmisbaar onderdeel van het ecosysteem. Ze vormen een stevige constructie, beschermen de vijverfolie tegen schadelijke UV-straling van de zon en ze bieden de ideale oppervlakte voor micro-organismen om het afval in jouw vijver te verteren en om te zetten in voedingstoffen voor de planten.

Vis, vissen halen zuurstof uit het water en geven koolstofdioxide af voor de planten. Daarnaast eten veel vissen de algen die toch op de rotsen zouden groeien op,  om zo je vijver proper te houden.

bottom of page