top of page

IMPORTANT INFORMATION

  • Waarom liggen er rotsen en grind op de bodem van Water & Stone Ecosysteem vijvers?
    Hiervoor hebben we verschillende redenen: - Filtratie: De oppervlakte van rotsen zitten vol nuttige bacteriën die alle afvalstoffen uit het water filteren. - Bescherming van de vijverfolie: De vijverfolie ziet het meest af door zonlicht, omdat in onze vijvers de follie volledig bedekt is met rotsen en grind kan het zonlicht dus niet tot aan de vijverfolie. Ook houden de rotsen de vijverfolie beter op zijn plaats zodat deze niet kan verschuiven. - Esthetisch: Een vijver met rotsen en grind op de bodem ziet er veel natuurlijker uit dan één met enkel de zwarte vijverfolie.
  • Hoeveel planten mogen er in een vijver staan?
    Wij raden aan om ongeveer 30 tot 50% van de vijveroppervlakte met planten te bedekken. Best een goede mengeling van verschillende soorten planten, waterlelies, zuurstofplanten, oeverplanten, ...
  • Moeten de planten in potten of rechstreeks in het grind?
    Rechtstreeks in het grind, zo kunnen de wortels van de planten een maximale hoeveelheid voedingstoffen uit het water halen. Planten groeien ook beter als hun wortels niet afgesloten worden door een pot.
  • Hoe vaak moet je je vissen eten geven?
    Wij raden aan om vissen maximaal 1 keer per dag eten te geven, maar alles hangt er natuurlijk van af hoeveel vissen er in jouw vijver zitten.
  • Wanneer moet ik stoppen met mijn vissen eten te geven?
    Als de watertemperatuur zakt tot 10 graden Celcius, Het metabolisme van de vissen werkt dan veel trager en gaat niet in staat zijn om het eten te verteren.
  • Wanneer moet ik mijn vijver na de winter weer opstarten?
    Vanaf de watertemperatuur weer boven de 10 graden uit komt is het tijd om je vijver weer op te starten, filtermatten weer in de filter te steken en vissen weer eten te geven. We raden aan om ook een dosis startbacterien toe te voegen om de vijver weer snel in topform te krijgen.
  • Wat doe ik met mijn vijver in de winter?
    Eens de watertemperatuur onder 10° celsius zakt raden we je aan om de filtermatten uit je filter te halen, ze grondig te spoelen in een emmer vijverwater en deze droog te bewaren in een vorstvrije ruimte. Al onze pompen zijn vorstvrij tot -20° we raden aan om de watervalpomp steeds aan te laten in de winter om zo een deel van het vijveroppervlak ijsvrij te houden en de beluchting van de vijver te garanderen.
bottom of page