top of page

Lenteschoonmaak:

 

De lente komt eraan, je hebt een vijver of verdwijnende waterval? In de herfst heeft de tuinman alle bladeren in het water geblazen. En nu blijf je liever iets verder van je waterelement af. Het stinkt. Wat doe je?

 

Jouw vijver ontwaakt uit zijn winterslaap en heeft wat last van een ochtendhumeur. Jouw vijver is het natte koude winterweer beu en er heeft iemand honger. Algen, en die eten alles wat nu op de bodem van jouw vijver ligt.
 

Water and Stone kuist jouw rotsvijver professioneel om zo jouw leven net iets gemakkelijker te maken.

 

In de winter werken de filters van jouw vijver niet, dode bladeren, takken, uitwerpselen van vissen en alle andere afval dat door de wind in jouw waterelement is geblazen heeft voldoende tijd om te ontbinden tot vijversmurrie. Bij het eerste lentezonnetje wordt dit het ideale voedsel voor de miljoenen algen die jouw volledige vijver nu bedekken. En vaak is gewoon jouw waterval en filter aanzetten nu niet meer voldoende.

 

Elk waterelement moet af en toe eens gekuist worden, zelfs moeder natuur houdt ieder jaar een lenteschoonmaak. Smeltende sneeuw en regen spoelen elk jaar de rivieren en natuurlijke poelen proper. Tuinvijvers hebben dit voordeel niet. Ons gesloten ecosysteem heeft dus een klein helpend handje nodig.

 

Je hebt twee opties, vaarwel zeggen tegen je manicure en de vijver zelf opkuisen of de telefoon nemen en ons bellen.

 

Afhankelijk van wat voor waterelement je hebt kunnen we een volledige of gedeeltelijke lenteschoonmaak plannen. De absolute minimum is het grondig uitkuisen van het filtersysteem, zowel de skimmer als de bio- of moerasfilter.
Maar om de zo veel jaar raden we toch aan om een volledige schoonmaak in te plannen.

 

Bij een volledige schoonmaak pompen we de volledige vijver leeg, halen we alle vissen eruit en bewaren we ze in grote opslagtanks in het oorspronkelijke vijverwater. Dan spoelen we de volledige vijver en waterval grondig. Kuisen we de filter volledig. Ook controleren we alle lampen en geven we ze een grondige wasbeurt. Indien nodig passen we ook nog de locatie van enkele stenen aan.

Hierna vullen we de vijver terug met zo veel mogelijk van het originele vijverwater en laten we de vissen weer vrij.

Optioneel kunnen we ook alle vijverplanten bemesten of verplanten indien nodig en nieuwe vijververlichting plaatsen voor een meerprijs.

 

Het meeste vuil wordt uit de vijver verwijderd, de vijver wordt echter niet volledig gesteriliseerd. Zo kan na de schoonmaak het ecosysteem zich snel herstellen.

bottom of page